Mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na poplavljenim područjima

POPLAVE 2

Pojava poplava povećava rizik od zaraznih bolesti, poglavito zaraznih bolesti koje se prenose zagađenom vodom, hranom, kontaktom i glodavcima. Pravovremenim preventivnim aktivnostima moguće je smanjiti rizik od štetnih posljedica povezanih s poplavama te se preporuča provoditi slijedeće preventivne mjere.

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST VODE
 
 -
   Koristiti vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu. 
 -   NE konzumirati vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) zbog zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih. 
 -   Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili piće prokuhati. 
 -   Voda se prokuhava tako da se nakon što voda proključa kuha još najmanje 3 minute. Voda se ohladi i spremna je za konzumiranje, a preostala voda se sprema u hladnjak.
 -   Prokuhana voda koristi se za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.
 -   Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju. 

 ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST HRANE