Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti

Savjetovalište za hiv

Savjetovalište za HIV i druge spolno prenosive bolesti djeluje u sklopu Službe za epidemiologiju (soba 5, 2. kat) od srpnja 2017. godine. Namijenjeno je svim muškarcima i ženama odrasle dobi  koji žele brzo i anonimno saznati svoj HIV status i/ili posavjetovati se o rizicima za HIV i druge spolno prenosive bolesti, kao i pitati liječnicu sve što ih zanima o spolno prenosivim bolestima. Usluge savjetovališta su besplatne i nije potrebna uputnica. 

Testiranje na HIV  se vrši brzim testovima INSTI za detekciju virusne infekcije uzrokovane HIV-1 i HIV-2, a rezultat je dostupan nakon jedne minute. Uzorak krvi uzima se iz prsta automatskom lancetom te je postupak brz i gotovo bezbolan.

Važno je naglasiti da postoji tzv. „period prozora“ u trajanju od tri mjeseca. To znači da, ako je do infekcije došlo unutar tri mjeseca prije testiranja, negativan rezultat testa nije pouzdan, jer je tijelu potrebno do tri mjeseca da stvori dovoljne količine obrambenih molekula (protutijela) na čestice virusa, a koje se detektiraju ovim testom.

Redovno radno vrijeme Savjetovališta je petkom  12-14 sati. Za termine unutar tog vremena nije potrebna najava. Savjetovalište je moguće posjetiti i izvan navedenog vremena, za što je potrebno najaviti dolazak. Predbilježbe  se primaju svakim radnim danom od 7:30 do 14:30 sati (dnevni odmor: 10-10:30h) na telefon 047 411 265  ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te se s liječnicom dogovara optimalan termin posjeta. Pri najavi dolaska nije potrebno ostaviti ime niti druge osobne podatke.

 

Zašto je važno testirati se na HIV?

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice i omogućila Vam bolje korisničko iskustvo. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića.